FlevoMeer Bibliotheek:
haal het beste uit jezelf

Voor mensen die de Nederlandse taal (beter) willen leren lezen, schrijven of spreken biedt FlevoMeer Bibliotheek een helpende hand. Steeds meer jongeren, ouderen, Nederlanders en medelanders, vinden inmiddels de weg naar Huis voor Taal. Hier kunnen op een laagdrempelige manier, in kleine groepjes onder begeleiding van opgeleide vrijwilligers, de basisvaardigheden worden bijgespijkerd.

Digitale vaardigheden zijn vandaag de dag bijna even belangrijk als lezen en schrijven. De bibliotheek geeft daarom op maat gemaakte cursussen aan leden en niet-leden die moeite hebben met het gebruik van internet en digitale hulpmiddelen.

FlevoMeer Bibliotheek draagt bij aan gelijke kansen voor iedereen, biedt perspectief en stimuleert mensen het beste uit zichzelf te halen. De bibliotheek verbindt mensen en kennis. Ieder individu is uniek en daar houden wij rekening mee in ons cursusaanbod.

Ruim één miljoen bezoekers maken jaarlijks kennis met de gastvrijheid en veelzijdigheid van FlevoMeer Bibliotheek. De toegang en het wifi-gebruik zijn voor alle bezoekers gratis. In onze moderne bibliotheekvestigingen worden regelmatig leerzame en inspirerende activiteiten georganiseerd. Ook bieden wij taalcursussen en workshops op het gebied van digitale media.

We zien dat onze samenleving steeds ingewikkelder wordt. De invloed van sociale media is enorm. Het aantal informatie- en communicatiebronnen is overweldigend. Hierdoor ziet FlevoMeer Bibliotheek een tweedeling ontstaan: mensen die zich deze ontwikkelingen makkelijk meester maken en een steeds groter deel van de samenleving die deze ontwikkelingen niet bij kan houden.

De verschillen in de samenleving worden hierdoor groter. Enkele voorbeelden hiervan zijn arm en rijk, gestudeerd en niet-gestudeerd, geletterd en ongeletterd, digitaal en niet-digitaalvaardig, mensen met een groot sociaal netwerk en eenzamen.

In onze regio speelt vergrijzing een grote rol. We zien een groeiende kans op eenzaamheid en isolement. Wij zijn gevestigd in de jongste provincie van Nederland. Een krachtige samenleving ontstaat door elkaar te helpen en te ontmoeten. Dat doen wij onder meer door het aanbieden van diverse gratis cursussen en inloopspreekuren op het gebied van taal en digitale media, zoals Klik&Tik, DigiSterker, het DigiCafé en Huis voor Taal.

Cursus Digisterker
De overheid werkt steeds meer digitaal en met een persoonlijke DigiD. Of het nu gaat om het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, het registreren in het donorregister, het doorgeven van een verhuizing of het vinden van een passende baan. Om iedereen te helpen hierin wegwijs te worden bieden wij de cursus DigiSterker.
Deelnemers leren zelf een DigiD aan te vragen, te activeren en zich hiermee vertrouwd te maken. Het werken met DigiD draagt bij aan versterking van de maatschappelijke infrastructuur rondom zelfredzaamheid van burgers.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van anderhalf uur. Het is geen internetcursus. Er wordt wel enige digitale ervaring van de deelnemers verwacht en u dient in het bezit te zijn van een e-mailadres en een mobiele telefoon.

Cursus Klik&Tik
Belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, tweedehands koopjes zoeken, overheidsinformatie lezen: het gaat tegenwoordig bijna allemaal via het internet. Kunnen omgaan met de computer en de weg vinden op het internet is tegenwoordig een vereiste.

Maar lang niet iedereen kan goed met computers overweg. Daarom bieden wij ondersteuning bij het omgaan met de computer met de gratis basiscursus Klik&Tik. Dit is een oefenprogramma voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken op digitaal gebied. Door middel van filmpjes gaan deelnemers aan de slag met praktische oefeningen. Na het volgen van deze cursus bent u een stuk handiger met de computer.
De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten. Naast het volgen van de cursus Klik&Tik is er gelegenheid om tijdens de openingsuren van de bibliotheek te oefenen op één van de internetcomputers.

DigiCafé
U hebt sinds kort een laptop, smartphone, e-reader of tablet, maar weet nog niet goed hoe alles werkt. Hoe zet u er bijvoorbeeld apps op? Hoe skypet u met familie of surft u veilig op het internet? Hoe leest u een e-book? Voor al dit soort vragen kunt u terecht bij het DigiCafé.
Hier kunt u onder deskundige begeleiding oefenen en kosteloos advies vragen over zaken rondom het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone. Ons uitgangspunt is dat geen vraag te gek is. Het DigiCafé is een open inloop. Neem bij voorkeur eigen apparatuur mee naar de bibliotheek.

Huis voor Taal
Huis voor Taal in FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde is dé plek waar u terecht kunt om samen met een getrainde taalvrijwilliger te werken aan het verbeteren van uw Nederlands. Laagdrempelige taalondersteuning aan volwassen laaggeletterden en anderstaligen.

Huis voor Taal is geen school, maar een plek om samen in kleine, veilige groepjes te oefenen met deskundige vrijwilligers. Onze missie is om mensen vaardiger te maken voor het leven. Doen, durven en je prettig voelen is ons motto. Deelnemers bepalen zelf wat zij het liefste willen leren: praten over de kinderen op school, vrijwilligerswerk doen, een baan zoeken of bijvoorbeeld een praatje maken in de buurt.

Het logo van Flevomeer Bibliotheek, partner van het vraaghuis in Zeewolde

FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde
Kerkstraat 2
3891 ET Zeewolde
088 008 0760
zeewolde@flevomeerbibliotheek.nl